Universitatea din Oradea

 

Comunicat de presă-prezentare de carte

Pr. Prof. Univ. Dr. Ioan Chirilă și Prof. Univ. Dr. Sandu Frunză     

Centrul de Studii Interdisciplinare ,,Silviu Dragomir”, Şcoala Doctorală de Istorie și Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Episcop Dr. Vasile Coman”, din cadrul Universităţii din Oradea în colaborare cu Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, vă invită să participaţi la început de an calendaristic la prezentarea cărţii ,,A învăţa să trăieşti veşnicia. Un dialog cu Sandu Frunză”, autori:  Pr. Prof. Univ. Dr. Ioan Chirilă, Preşedintele Senatului Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca și Prof. Univ. Dr. Sandu Frunză, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

În cadrul prezentării vor lua cuvântul: Constantin Bungău, Rectorul Universităţii din Oradea, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Sorin Şipoş, Directorul Şcolii Doctorale de Istorie şi Viorel-Cristian Popa, Decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă.  

Evenimentul va avea loc marţi, 14 ianuarie 2020, ora 12:00, în Sala de Conferinţe a Bibliotecii Universităţii din Oradea.

AFIȘ

 

 

Universitatea din Oradea,

la propunerea Școlii Doctorale de Istorie și a Centrului de Studii Interdisciplinare Silviu Dragomir 

îi va conferi domnului profesor universitar doctor Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române, înaltul titlu academic Doctor Honoris Causa.

Manifestarea va avea loc joi, 28 noiembrie, orele 12, în Aula Magna a Universității din Oradea

AFIȘ, INVITAȚIE

 


Tipul evenimentului: Lansare volum

Titlu: Națiunea imaginată. Concepte și etape în constituirea identităților naționale europene

Coordonatori: Sorin Șipoș, Gabriel Moisa, Dan Octavian Cepraga, Ion Eremia, Laura Ardelean, Radu Romînașu

Manifestare aniversară: In honorem Prof. univ. dr. Sever Dumitrașcu

Organizatori: Centrul de Studii Interdisciplinare "Silviu Dragomir", Universitatea din Oradea, Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, Departamentul de Istorie, Școala Doctorală de Istorie

Luni, 15 iulie 2019, orele 12.00, Sala de conferințe a Bibliotecii Universității din Oradea

Vor lua cuvântul:

Prof. univ. dr. CONSTANTIN BUNGĂU, Rectorul Universităţii din Oradea

Prof. univ. dr. IOAN HORGA, Decanul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării

Prof. univ. dr. AUREL CHIRIAC, Directorul Muzeului Țării Crișurilor Oradea

Prof. univ. dr. SORIN ȘIPOȘ, Directorul Școlii Doctorale de Istorie

Organizator principal: Prof. univ. dr. Sorin Șipoș

 

Afiș eveniment

 

Luni, 15 iulie 2019, de la ora 12, în Sala de conferințe a Bibliotecii Universităţii din Oradea, a avut loc lansarea volumului Națiunea imaginată. Concepte și etape în constituirea identităților naționale europene (coordonatori: Sorin Șipoș, Gabriel Moisa, Dan Octavian Cepraga, Ion Eremia, Laura Ardelean, Radu Romînașu), Academia Română Centrul de Studii Transilvane, Editura Episcopiei Devei și Hunedoarei, Cluj-Napoca/Deva, 2019.

Evenimentul, primul dintr-o serie de manifestări științifice ce vor avea loc pe parcursul acestui an dedicate aniversării a 55 de ani pentru specializarea ISTORIE la Universitatea din Oradea, l-a sărbătorit pe domnul profesor universitar dr. Sever Dumitrașcu pentru întreaga sa activitate didactică, științifică și muzeografică. De altfel, volumul lansat i-a fost dedicat distinsului profesor, purtând frumoasa sintagmă latină In honorem Prof. univ. dr. Sever Dumitrașcu.

Manifestarea a fost moderată de Prof. univ. dr. Sorin ŞIPOŞ, directorul Școlii Doctorale de Istorie.

Au luat cuvântul: Prof. univ. dr. CONSTANTIN BUNGĂU,  Rectorul Universităţii din Oradea, Prof. univ. dr. GABRIEL MOISA, Prodecanul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, Prof. univ. dr. AUREL CHIRIAC, Directorul Muzeului Țării Crișurilor Oradea, Prof. univ. dr. SORIN ȘIPOȘ, Directorul Școlii Doctorale de Istorie.

Prima intervenţie a aparţinut domnului rector, care a subliniat faptul că profesorul Sever Dumitrașcu atât ca om de știință, cât și prin funcțiile ocupate, pe care și le-a asumat într-un complex context socio-politic și cultural românesc (în special cea de director al Muzeului), și-a pus amprenta asupra culturii bihorene din a doua jumătate a veacului trecut. Într-un timp marcat de profunde schimbări dramatice și radicale în ierarhia valorilor, în structura și mentalitatea societății românești, numai o personalitate puternică și echilibrată, cu simțul dreptății și cu profund respect față de istorie și cultură, putea să facă față cerințelor concrete ale timpului respectiv.

Prof. univ. dr. Gabriel Moisa, de formație istoric, a remarcat faptul că aniversarea profesorilor de la Departamentul de Istorie, a devenit deja o tradiție în mediul universitar orădean, după modelul universității clujene. În continuare, istoricul a evidențiat personalitatea profesorului Dumitrașcu, care a reușit să comunice în toate împrejurările vieții cu o debordantă omenie cu cei din jur, mai vârstnici și mai tineri, cu cei din mediul academic și cu cei de la muzeu, știind că va veni o vreme când nu trăiești decât prin alții.

"Timp de 19 ani domnul profesor Sever Dumitrașcu a condus cu succes instituția muzeală din Oradea – a ținut să sublinieze Prof. univ. dr. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor -, iar după retragere a rămas multă vreme muzeograf". În continuare, a subliniat calitățile domnie sale manageriale, păstorind "generația de aur" a muzeografiei orădene, fără a omite valorile sale umane, forța remarcabilă de muncă și colegialitatea de care a dat dovadă pe tot parcursul carierei sale. Ca și profesor, adeseori cursurile și seminariile erau ținute în sălile muzeului, încercând să transpună teoria ce le-o transmitea studenților în practică, iar studenții puteau fi întâlniți mereu în expozițiile și laboratoarele muzeului.

În partea finală a manifestării, Prof. univ. dr. Sorin Şipoș a apreciat în mod deosebit personalitatea savantului sărbătorit. "Astăzi îl aniversăm pe profesorul Sever Dumitrașcu, cel care a activat încă de la înființarea specializării Istorie-Geografie la Institutul Pedagogic de 3 ani din Oradea, în 1964. Sunt, iată, 55 ani în care distinsul profesor a servit muza Clio la Oradea. Cred că nu se putea să începem mai potrivit acest ciclu de manifestări 55 de ani de Specializarea Istorie la Universitatea din Oradea, decât cu acțiunea de astăzi Sever Dumitrașcu - 55 ani în Slujba Muzei Clio. Activitatea profesorului Sever Dumitrașcu se leagă de două instituții de învățământ și de cultură din Oradea, anume Universitatea din Oradea și Muzeul Țării Crișurilor. Sunt câteva direcții majore în care domnia sa a activat, anume formarea studenților, cercetările arheologice și istorice, precum și dezvoltarea și conservarea patrimoniului din Crișana. Fără nicio îndoială, după 55 de ani de activitate, domnia sa se identifică prin tot ceea ce a realizat cu muncă trudnică și tăcută, asemenea țăranului roman, cu istoria Crișanei și, la modul general, cu trecutul neamului românesc, pe care îl iubește organic și firesc".

Implicat, decenii de-a rândul în cercetări de specialitate desfășurate pe 20 de șantiere arheologice din țară, precum și în colegiile de redacție ale unor reviste de specialitate (Crisia, Biharea, Nymphaea, Analele Universității din Oradea, Seria Istorie-Arheologie, Munții Apuseni) sau în îndrumarea a zeci de doctoranzi, profesorul Dumitrașcu le-a cedat celor din preajmă și instituțiilor pe care le-a condus vremelnic o mare parte a timpului și a energiei sale, componente atât de prețioase pentru viața omului de știință. Astfel, arheologul și universitarul Sever Dumitrașcu s-a impus ca o personalitate reprezentativă a arheologiei și culturii românești, creând o operă impresionantă (21 de cărți și peste 350 de studii și articole publicate în țară și străinătate) prin originalitatea ideilor și prin numărul lucrărilor publicate. Domnia sa a participat de la început la dezbaterea și clarificarea unor probleme fundamentale ale istoriei noastre vechi: dacii liberi, continuitatea daco-romană în vestul spațiului românesc, cetăţile dacice din vestul şi nord-vestul Munților Apuseni, investigarea aşezărilor rurale din vestul şi nord-vestul Munţilor Apuseni în mileniul I d.Hr. formarea limbii și a poporului român etc. După eliberarea de povara obligațiilor oficiale și beneficiind de o excepțională vigoare intelectuală și fizică, profesorul s-a dedicat, cu o uimitoare abnegație și eficiență, cercetării științifice și activităților culturale.

 

 

 

×

Meniu


TOP